Růžové víno. Jak by se mělo podávat a jak se vlastně vyrábí?
Růžové víno má špatnou reputaci. A proč? Protože je nepochopé. Lidé si ho spojují se sladkými až umělými chutěmi. Vidí ho jako začátečnické až holčičí víno, tak tomu ale není.
Existují červené hrozny a bílé hrozny, ale růžové hrozny neexistují, i když si to někteří lidé myslí. Růžové víno je z červených hroznů.
Kdysi v USA, přesněji v Kalifornii, kdy po bílém víně byla taková poptávka, že ji vinaři nedokázali uspokojit. Neměli jednoduše na bílé víno dostatek hroznů. Vinaři proto začali vyrábět bílé víno z červených hroznů. A tak to začalo v USA.
Jak se růžové víno vyrábí? Červené hrozny se rozmačkají stejně jako u červeného vína, jen s tím rozdílem, že se slupky ze šťávy odstraní dříve, než při výrobě červeného vína, jako je Merlot, Zinfandel, Cabernet nebo Rulandské modré. K výrobě růžového vína se používají stejné hrozny. Pouze slupky nejsou se šťávou takovou dobu v kontaktu, proto je výsledkem růžová, červená nebo oranžová barva.
Jednou z nejlepších vlastností růžového vína je, že se hodí ke spoustě jídel. Možnosti, s čím kombinovat růžové víno, jsou takřka neomezené. Hodí se i k hamburgerů, opravdu, nebo třeba k mořským plodům.
Růžové víno se podává vychlazené, ne teplé. Ale led do něj nepatří. Např. ve Francii se prodává více růžového vína, než vína bílého. A francouzi už o víně něco musí vědět, no ne?
Chutí se vyrovná červenému vínu, jen je víc vyváženější. Mělo by být spíše suché.
Vychlazené růžové víno je tak dokonalým letním pitím. Není moc silné ani těžké, hodí se k mnoha jídlům.